maanantai 28. heinäkuuta 2014

Ritu lammaspaimenessa pitkästä aikaa.

Olimme tiistaina 15.7. Ritun (PAIM-T Omituinen Tunturirisakas) kanssa pitkästä aikaa lammaspaimenessa kera kuuden muun paimensukuisen lapinkoiran ja yhden lapinporokoiran, tällä kertaa Koirataidon tarjoamissa puitteissa Liedossa. Meidän lammaspaimennuskokemukset Ritun kanssa ajoittuvat viime kesään, kun harmikseni en aikaisemmin tänä kesänä ole kerinnyt osallistumaan paimennustreeneihin. Onneksi Aino pisti viestiä, että tälle paimennusleirille oli yksi paikka vapautunut, joten meillekin aukesi mahdollisuus opetella lisää lammaspaimennuksen saloja.

1. TREENI

Ensimmäinen treeni oli päässien kuljetus hiekkatietä pitkin pareittain. Ensimmäisen puoliskon 1,5 km pituisesta hiekkatiestä toinen toimi jarrukoirana lauman edessä, kun toinen kuljetti laumaa takaa ja hiekkatien puolivälissä vaihdettiin osia.

Ritu jarrukoirana.


Odotellaan Ritun kanssa, että Veikko saa syömisestä innostuneet pässit uudelleen liikkeelle.

Pässeillä oli veto tien pientareille syömään ja niitä sai kerran jos toisenkin patistaa liikkumaan. Pässit liikkuivat leppoisaan tahtiin ja niiden pakoetäisyys Ritua kohtaan oli varsin pieni eli ne päästivät koiran ihan iholle asti. Ritussa näkyi niissä tilanteessa selvä turhautuminen, jonka kautta Ritu otti uuden apuvälineen haltuun - haukun. Oli hauska seurata, kun Ritu oivalsi, että haukkumalla lampaisiin saa paremmin liikettä. Pääosin Ritu sai ihan hyvin lauman liikkumaan kasassa ja tsekkasi koko laumaa kokonaisuutena, mutta sen voima ei ihan kaikissa tilanteissa voittanut pässien jääräpäistä syömisintoa, joten sitä joutui hankalissa paikoissa auttamaan ja hieman usuttamaan pässejä liikekannalle.


Veikko toimii jarrukoirana lauman edessä, kun Ritu paimentaa laumaa takaa.

Pientareen kautta lampaat liikkeelle.




2. TREENI

Toinen treeni oli tarkkuustreeni pienessä aitauksessa. Aitauksen keskelle oli tehty nurin käännetyistä vadeista pieni neliskanttinen alue, jonka sisäpuolelle koko uuhilauma piti saada rauhassa pysähdyksiin. Aikaa oli viisi minuuttia. Tässä testattiin toki koiraa, mutta myös ohjaajan laumanlukutaitoa ja sitä miten koiran tuottamaa painetta osasi säädellä. Tämä oli hauska harjoitus itsessään, vaikka viiden minuutin jälkeen lampaat eivät tainneet olla ihan jokaista sorkkaa myöten alueen sisällä. Sinne päin kuitenkin...

Treenin aikana Ritu kysyi aika paljon ohjeistusta minulta ja osoitti vähän sellaisia eleitä, että mitä me olemme täällä oikein tekemässä, tarjosi kontaktia enemmän minuun, sen sijaan, että olisi lukenut lampaita ja lauman liikkeitä. Toki viimeisimmistä lammaspaimennustreeneistä on se vuoden verran aikaa, jonka aikana olemme kuitenkin tehneet kaikkea muuta hyvää yhteistyötä ja kontaktia vaativaa tekemistä, joten lienee näiden tekijöiden yhteisvaikutusta, että Ritu kysyi minulta niin paljon. Tietynlainen intensiivisyys paimennukseen näytti ainakin tässä harjoituksessa Ritun osalta puuttuvan.


Henna, Laura ja Noora seurailevat Ritun harjoituksen etenemistä.


Homma hoidettu! Lampaat ovat pysähdyksissä ja melkein rajatun alueen sisäpuolella, mitä nyt
hieman yhdelle nurkalle painottuneena. Lampaiden luona näkyy rajatun alueen vasen etureuna.

3. TREENI

Päivän päättävä treeni oli yhteistyötreeni koko porukalle. Ensimmäinen pari otti  neljänkymmenen lampaan kokoisen uuhilauman ulos karsinoista ja paimensi ne laitumen nurkkaan. Toinen pari otti lauman haltuunsa sieltä ja kuljetti lampaat hallitusti juomaan. Kolmas pari kuljetti lampaat taas laitumen nurkkaan, josta viimeinen pari otti ne ohjattavakseen ja paimensi lauman laitumen yli aitaukseen. Olimme osa viimeistä paria yhdessä Nooran ja Veikon kanssa.

Tämä harjoitus oli omasta mielestäni onnistunein. Ritu teki töitä intensiivisemmin, kuin esimerkiksi edellisessä harjoituksessa ja piti neljänkymmenen eläimen lauman hienosti ja hallitusti kasassa. Harjoituksen alku lähti hyvin käyntiin, Veikko jarrutti laumaa edestä ja Ritu paimensi takaa. Lauma pääsi kuitenkin karkaamaan meiltä vähän liian ajoissa, kun lampaat pääsivät painelemaan jarrun ohi oikean kautta - oikeaan suuntaan tosin, kun itseohjautuvat lampaat menivät itse omatoimisesti oikean aitauksen portista sisälle. Harjoitus jäi lopetuksen osalta siis hieman vajaaksi, mutta olin tässä treenissä todella iloinen Ritun hyvästä paimennusasenteesta.

Neljänkymmenen uuhen lauma.

Pieni lammaspaimenoppilas Ritu (PAIM-T Omituinen Tunturirisakas).

Kiitokset Lauralle ja Ainolle kamerani käyttelystä!

Kuvia muun porukan lammaspaimennustreeneistä: Lappalaisten lammaspaimennusta Liedossa.

Ei kommentteja: