tiistai 1. heinäkuuta 2014

Toipilasmummu.


Kiikutin tänä aamuna kahdeksalta Lunan (Nutukas Illusia) Keravan Animagiin, jossa mamman leuan ja niskan uudismuodostumat poistettiin. (Löydöksistä enemmän aikaisemmassa blogitekstissä: Lunan ohutneulanäytteiden tulos.) Olin paikalla Lunan esilääkityksen ajan, jonka jälkeen minut passitettiin pois paikalta ja Luna jäi ammattilaisten hoiviin. Kaikki meni oikein hyvin, sekä leuasta, että niskasta saatiin muutokset pois hyvillä marginaaleilla eikä leuassakaan tarvinnut toteuttaa ihosiirtoa tai jättää haavaa avoimeksi, sillä leuan nahkaa saatiin siirrettyä ja venytettyä hyvin muodostuneen haavan päälle. Sinänsä toipumisennusteet ovat siis oikein hyvät.

Uudismuodostumat lähetetään eläinlääkäriaseman toimesta patologille, josta tulee vastaukset 3-4 viikon päästä. Toivottavasti mitään vakavaa ei näistä ilmene. Niskan uudismuodostuman eläinlääkäri oli saanut pois laajoilla marginaaleilla, sillä se oli sen verran "hyvässä paikassa". Eläinlääkäri kertoi, että iho oli noin kahden senttimetrin säteellä niskan kasvaimen ympärillä jollain tavalla "erilaista" kuin muualla, joten saa nähdä onko tämä mahdollisesti merkki kasvaimen aggressiivisemmasta muodosta. Olen kiitollinen siitä, että tämä tuli kuitenkin havaittua ajoissa ja puututtua siihen vielä nyt kun se on pieni, joten toivon, ettei se olisi kerinnyt lähettää etäpesäkkeitä, vaikka vakavampaa muotoa olisikin. Katsotaan ja reagoidaan sitten sen mukaan millaisen vastauksen patologi antaa.

Eläinlääkäri kirjasi Lunan kotiutusohjeisiin seuraavaa ja kävi asiaa myös suullisesti läpi kanssani:
"Leikkausvalmisteluissa vasemman alahuulen reunasta, huulen takaosasta paljastui < 1cm hernemäinen, irtonainen uudismuodostuma, josta otettiin ohutneulanäytteet. Näytteenoton yhteydessä patti "tyhjeni", sen sisällä oli kirkasta nestettä. Osa ohutneulanäytteistä katsottiin heti, näissä ei havaittu mastsoluja." 
Tämä ohutneulanäyte lähtee poistettujen uudismuodostumien kanssa patologille tutkittavaksi.

Luna on tämän päivän ollut kovin väsynyt ja nukkunut sikeästi melkein koko ajan siitä lähtien, kun hain sen eläinlääkäriasemalta alkuiltapäivästä. Ruoka saa sentään toipilasmummuun pilkettä ja vipinää. :) Olosuhteisiin nähden mamma on oikein reipas ja elämäniloinen koirarouva. Tämän kesän ajan Luna tulee olemaan hieman erilaisessa kesäkampauksessa, sillä sen karvat on ajeltu koko kaulan alueelta, hieman hassun näköinen mummukainenhan se on, mutta nopeasti silmä tuntuu tuohon tottuvan ja kasvaahan karvat sitten jossain vaiheessa takaisinkin.

Alaleuan ihon venyttelyn ja vanuttelun myötä Lunan alahuuli hieman roikkuu ja voi todennäköisesti jäädä pysyvästi lörpöttämään, 
vaikka kosmeettistahan tuo vain on, pääasia, että ihomuutos saatiin pois.

3 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Paranemisia mummulle!

Rohto ja Ravja kirjoitti...

Luna-mammalle tehokasta paranemista ja paljon hellää hoivaa <3

-K kirjoitti...

Paranemista Lunalle ja toivotaan parasta näytteiden suhteen! :)